subota, 6. studenoga 2010.

PLETENE KAPE - KNITTING HATS

  Ovaj je blog posvećen mojoj prijateljici Željki, koja ima žarku želju naučiti plesti vunene kape. Kako joj ne mogu pokazati kako ja to radim u živo, s obzirom na moje i njene obveze i radno vrijeme, pokazati ću njoj i , naravno i svim zainteresiranim preko on line veze.
   
Ja sam se naučila plesti sve što se plesti da , preko jedne knjige o pletenju . Iz te knjige sam naučila plesti rukavice i čarape i sve ostale kerefeke , tako da se , radi slikovitijeg prikaza i objašnjenja , služim tom knjigom.
Ali da ne duljim , bacimo se na posao .

FRANCUSKA KAPAKružno pletenje okruglih oblika prikladno je za izradu presvlaka ukrasnih jastuka i za kape. I pletene zvonolike suknje oblikuju se zrakastim dodavanjem očica.

šema 1.


Primjerak zrakastog dodavanja očica, kakav vidite na slici, dobiva se tako da najprije iskačkate u početnu petlju 16 niskih štapića . 
Iz svakog štapića ispletite 1 okrenutu pravu očicu (vidi na šemi 1.).
U slijedećem krugu očice ispletite pravo, a iz poprečne niti između svake 2 prave očice ispletite 1 pravu i 1 krivu očicu. 
Nakon  3 kruga pravih očica dodajte iz poprečne niti lijevo i desno od okomitog dvostrukog reda 1 okrenutu pravu očicu, tako da se broj očica u svakom 4.redu povečava za 16 očica. 


Za početak zvjezdastog  dodavanja iskačkajte u početnu petlju 16 niskih štapića,nit petlje zategnite , a onda iz svakog štapića ispletite 1 okrenutu pravu očicu.
Dodajte tako da iz prave očice ispletete dodatnu okrenutu pravu očicu kao što se vidi na šemi 2.

šema 2.

Ovakva "francuska " kapa je uvijek moderna i in.


Za ovakvu kapu je karakteristično zavojito zvjezdasto dodavanje očica na gornjem plaštu kape,što je ujedno i svojevrstan ukras.


Početak kape smo opisali gore na dva načina izdrade. Na gornjem plaštu dodaje se 21 očica , a zatim počnite oduzimati kako je opisano na šemi 3.
 
šema 3.


 Prije oduzimanja ispletite završni rub: 1 okrenuta prava, 1 okrenuta kriva očica.Po želji , ovisno o debljini vune, pletite 10 - 12 krugova, a zatim očice završite labavo .


Ja kape pletem iglama kojima pletem i čarape.

OKRUGLE KAPE

   Obične okrugle kape možete plesti kartkim iglama za čarape u krug ili običnim dugima iglama ravno , pa kapa  ima šav koji se sašije nevidljivim bodom.

Jednako široka cijev tvori visinski dio kape. Tjeme kape, odnosno njen završetak može se plesti na 3 načina .

1.način
Obujam glave ( izmjeren centimetrom oko čela i zatiljka ) uvjetuje broj očica koji se treba nametnuti. Visinu je nabolje odretiti ako u toku pletenja kapu probate.
Kao polazište poslužit će brojna veličina koju dobijete izmjerite li glavu od uha do uha , preko tjemena.  Polovica dobivene veličine je potrebna visina cijele kape , pri čemu 2/3 te veličine čine visinu njezinog postranog dijela,a 1/3 visinu njezinog gornjeg dijela odnosno završetka. Želite li rub zaokrenuti , morate ga  šire isplesti. Plesti možete u krug kao što se vidi na šemi 4.

šema 4.

2. način
je da postrani dio kape pletet poprijeko za visinu kape, i to naizmjence glatkim bodom i bodom podvezice. Tako ispletenu traku nevidljivo spojite bodom pletenja.


Na njezinu rubu podignite pletačom iglom očice i jednako ih rasporedite na šetiri igle. Tu koristite pravolinijsko oduzimanje : na početku svake igle ispletite 2. i 3. očicu prevučeno, a na kraju igle 2.i 3. očicu od kraja pravo zajedno.Pletite 3 kruga pravo , pa opet oduzimanjte. Zatim 2 kruga pravo, pa opet oduzimajte,te 1 krug pravo pa oduzimanje; naposlijetku oduzimajte u svkom krugu.Kroz preostale očice provucite nit, zategnite i ušijte na naličju pletiva.

3. način

Visina kape pletena okomitim ,rastezljivim uzorkom.Da bi ste mogli zvjezdasto oduzimati kao na šemi 1. , dijelite broj očica sa 6. Ukoliko preostane nekoliko očica oduzmite , tj.upletite i njih pri prvom oduzimanju , kako bi oduzimanje jednoliko teklo.

Očice jednako rasporedite na 3 igle. U svakom drugom krugu središnje očice i obje posljednje očice ispletite zajedno.Kad na svakoj igli ostane još 5 očica, oduzimajte u svakom krugu. Kroz posljednjih 6 očica provucite i zategnite nit. Kapa se može nositi s jedne i druge strane, kao da ima dva lica.

Kraj niti ušijte s unutrašnje strane u članke očica koje su oduzimane.

Broj komentara: 5:

 1. Pa super ,samo malo poradite na terminologiji jer se radi o pletenju a ne kačkanju,pa umesto 'iskačkajte' treba da stoji 'nametnite',umesto 'štapić' treba 'očica'.

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala na komentaru, ali možda nisam bila dovoljno jasna, kapa se počne raditi tako da se iglom za kaškanje iz jedne očice "iskačka" 16 niskih štapića iz kojih se iglom za pletenje izvuku "očice" koje se dalje pletu kompletom od 5 kratkih igala. Čini mi se da je terminologija prikladna :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Kape mi se jako sviđaju,na žalost ne razumijem šemu. Želim naštrikati svojoj unučici francusku kapu . Potrudit ću se.

  OdgovoriIzbriši
 4. Pokušajte čitati opis...nadam se da sam uspjela dobro opisati :) Osobno ne volim opisno jer mi se ne da čitati, ali ako je dobra shema onda to i radim .....Polako i uspjet će !

  OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru !