subota, 6. studenoga 2010.

PLETENE KAPE - KNITTING HATS

  Ovaj je blog posvećen mojoj prijateljici Željki, koja ima žarku želju naučiti plesti vunene kape. Kako joj ne mogu pokazati kako ja to radim u živo, s obzirom na moje i njene obveze i radno vrijeme, pokazati ću njoj i , naravno i svim zainteresiranim preko on line veze.
   
Ja sam se naučila plesti sve što se plesti da , preko jedne knjige o pletenju . Iz te knjige sam naučila plesti rukavice i čarape i sve ostale kerefeke , tako da se , radi slikovitijeg prikaza i objašnjenja , služim tom knjigom.
Ali da ne duljim , bacimo se na posao .

FRANCUSKA KAPAKružno pletenje okruglih oblika prikladno je za izradu presvlaka ukrasnih jastuka i za kape. I pletene zvonolike suknje oblikuju se zrakastim dodavanjem očica.

šema 1.


Primjerak zrakastog dodavanja očica, kakav vidite na slici, dobiva se tako da najprije iskačkate u početnu petlju 16 niskih štapića . 
Iz svakog štapića ispletite 1 okrenutu pravu očicu (vidi na šemi 1.).
U slijedećem krugu očice ispletite pravo, a iz poprečne niti između svake 2 prave očice ispletite 1 pravu i 1 krivu očicu. 
Nakon  3 kruga pravih očica dodajte iz poprečne niti lijevo i desno od okomitog dvostrukog reda 1 okrenutu pravu očicu, tako da se broj očica u svakom 4.redu povečava za 16 očica. 


Za početak zvjezdastog  dodavanja iskačkajte u početnu petlju 16 niskih štapića,nit petlje zategnite , a onda iz svakog štapića ispletite 1 okrenutu pravu očicu.
Dodajte tako da iz prave očice ispletete dodatnu okrenutu pravu očicu kao što se vidi na šemi 2.

šema 2.

Ovakva "francuska " kapa je uvijek moderna i in.


Za ovakvu kapu je karakteristično zavojito zvjezdasto dodavanje očica na gornjem plaštu kape,što je ujedno i svojevrstan ukras.


Početak kape smo opisali gore na dva načina izdrade. Na gornjem plaštu dodaje se 21 očica , a zatim počnite oduzimati kako je opisano na šemi 3.
 
šema 3.


 Prije oduzimanja ispletite završni rub: 1 okrenuta prava, 1 okrenuta kriva očica.Po želji , ovisno o debljini vune, pletite 10 - 12 krugova, a zatim očice završite labavo .


Ja kape pletem iglama kojima pletem i čarape.

OKRUGLE KAPE

   Obične okrugle kape možete plesti kartkim iglama za čarape u krug ili običnim dugima iglama ravno , pa kapa  ima šav koji se sašije nevidljivim bodom.

Jednako široka cijev tvori visinski dio kape. Tjeme kape, odnosno njen završetak može se plesti na 3 načina .

1.način
Obujam glave ( izmjeren centimetrom oko čela i zatiljka ) uvjetuje broj očica koji se treba nametnuti. Visinu je nabolje odretiti ako u toku pletenja kapu probate.
Kao polazište poslužit će brojna veličina koju dobijete izmjerite li glavu od uha do uha , preko tjemena.  Polovica dobivene veličine je potrebna visina cijele kape , pri čemu 2/3 te veličine čine visinu njezinog postranog dijela,a 1/3 visinu njezinog gornjeg dijela odnosno završetka. Želite li rub zaokrenuti , morate ga  šire isplesti. Plesti možete u krug kao što se vidi na šemi 4.

šema 4.

2. način
je da postrani dio kape pletet poprijeko za visinu kape, i to naizmjence glatkim bodom i bodom podvezice. Tako ispletenu traku nevidljivo spojite bodom pletenja.


Na njezinu rubu podignite pletačom iglom očice i jednako ih rasporedite na šetiri igle. Tu koristite pravolinijsko oduzimanje : na početku svake igle ispletite 2. i 3. očicu prevučeno, a na kraju igle 2.i 3. očicu od kraja pravo zajedno.Pletite 3 kruga pravo , pa opet oduzimanjte. Zatim 2 kruga pravo, pa opet oduzimajte,te 1 krug pravo pa oduzimanje; naposlijetku oduzimajte u svkom krugu.Kroz preostale očice provucite nit, zategnite i ušijte na naličju pletiva.

3. način

Visina kape pletena okomitim ,rastezljivim uzorkom.Da bi ste mogli zvjezdasto oduzimati kao na šemi 1. , dijelite broj očica sa 6. Ukoliko preostane nekoliko očica oduzmite , tj.upletite i njih pri prvom oduzimanju , kako bi oduzimanje jednoliko teklo.

Očice jednako rasporedite na 3 igle. U svakom drugom krugu središnje očice i obje posljednje očice ispletite zajedno.Kad na svakoj igli ostane još 5 očica, oduzimajte u svakom krugu. Kroz posljednjih 6 očica provucite i zategnite nit. Kapa se može nositi s jedne i druge strane, kao da ima dva lica.

Kraj niti ušijte s unutrašnje strane u članke očica koje su oduzimane.