utorak, 28. rujna 2010.

PLETENE ČARAPE - KNITTING SOCKS

     Prigorske čarape se pletu od bijelog pamučnog konca. Broj očica na igli ovisi o vrsti muštre, ali i debljini konca. Za bobičarke stavljam na svaku iglu 20 očica, a pletem iglama broj 3,5. Bobice skupljaju i moraju se plesti rahlo. Za muštre koje ne skupljaju dovoljno je 16-18 očica, ovisno o nozi. Kad radim ruzmarinke, odnosno pletem mustre koje ne skupljaju , a za igle 2,5 ukupno stavim od 84 do 92 očice koje podijelim na 4 igle. Prije "štrikanja " isprobam muštru da vidim kako izgleda i po tome odredim broj očica.            Najgore je početi , jer treba nametnuti dovoljan broj očica i podijeliti na četiri igle.recimo da za ove čarape treba ukupno 48 očica : 4 = 12 očica na svakoj igli. Prebacite 13 očica na 1. iglu , pri čemu ih malo razvucite, te po 12 očica na 2. i 3. iglu, tako da za 4.iglu ostaje još 11 očica.


  Krug zatvorite 4.iglom , i to tako da njome ispetete 1. Zatim pletite 2 očice pravo,2 očice krivo ,naizmjence.Nogavicu ispletite dovoljno dugačku,tako da seže do kostiju gležnja. Kraj niti kojom ste očice nametnuli , ostaje visjeti i služi kao smjernica za krugove, petu i dr.
Petu pletite od polovice očica nogavice, i to 4. i 1. iglom, uz okretanje pletiva. U polaznim redovima pletite prave, a u povratnim redovima  krive očice.
  Jedan polazni i jedan povratni red na rubu pletiva tvore 1 rubnu očicu.

           Za visinu pete računate 2 do 4 reda manje od broja očica kojima je ispletena peta, dakle 24 - 4 = 20. Dvadeset redova daju 10 rubnih očica.


          Kad ispletete 20 redova , tj. 10 rubnih očica , pletite do sredine pete i u sredinu ,kao oznaku , uvucite nit druge boje.             Za dno pete uzima se trećina očica pete, tj. 24 : 3 =  8. Pletite 3 očice od sredine i 4.i.5. očicu ispletite zajedno kao okrenutu pravu očicu.

            Pletivo okrenite i u tom povratnom redu 1. očicu prenesite na desnu iglu , kao da želite isplesti   krivu očicu.                      Ispletite slijedećih 6 očica krivo, a 7. i 8. očicu ispletite zajedno kao okrenutu krivu očicu.
Opet okrenite pletivo.Prvu očicu prenesite kao krivu pa opet 7. očicu s 8. očicom ispletite zajedno kao okrenutu pravu očicu.      Pletivo okrenite i opet na naličju oduzmajte dok sve očice pete i očice dna pete na obje strane ne ispletete zajedno.

Dno pete malo izvrnite i iglom , na kojoj su očice dna pete,podignite nove očice duž ruba pete uvlačeći ih izvana prema unutra.


S druge strane , i to drugom iglom na kojoj su očice dna pete, isto tako podignite nove očice uvlačeći ih izvana prema unutra.

Rubne očice 1.igle ispletite kao okrenute prave očice. Očice nogavice na 2.i 3. igli ispletite kao prave.
Rubne očice 4.igle ispletite pravo.Nakon toga pletite još jedan krug pravih očica.Za rist oduzmite na kraju 1.igle, pletući posljednje 2 očice pravo zajedno...


... te na 4.igli ,pletući 1.i 2. očicu pravo zajedno.Dva kruga pletite pravo , i opet oduzmite s obje strane .Tad ćete opet imati na svakoj igli po 12 očica , kao na iglama nogavice. Stopalo pletite do početka prstiju.


Čarapu završite zvjezdastim oduzimanjem, isplevši na svakoj igli 2  posljednje očice pravo zajedno, zatim pletete 1 krug pravo, pa oduzimate itd.,dok na svakoj igli ne ostane još po 5 očica...


... potom u svakom krugu oduzimate sve dok na svakoj igli ne ostanu još 2 očice, dakle ukupno 8 očica.


Iglu tupa vrha s udjenutim krajem niti dvaput provucite kroz te očice, zatim kroz središnju rupicu i , izvrnuvši čarapu , nit s unutrašnje strane ušijte.